În prima jumătate a acestui an, preţul mediu la apartamente în Chişinău a ajuns la un maxim istoric de 1.370 euro pentru un metru pătrat, arată o analiză realizată de Victor Cernomorcenco, specialist imobiliar. În calcul sunt luate toate tipurile de apartamente din capitală şi suburbii, cu reparaţie şi în varianta alba etc.
Faţă de finele anului trecut, preţul mediu al unui metru pătrat de spaţiu locativ în apartamentele din Chişinău a crescut cu peste 20% şi este cu aproape 6,2% mai mare decât arătau estimările de acum trei luni ale acestei agenţii.
De ce cresc preţurile la apartamente
Comparativ cu preţul mediu din 2023, apartamentele în capitală s-au scumpit cu circa 33% şi depăşesc astfel de câteva ori rata medie a inflaţiei pe ţară.
Potrivit analizei creşterea constantă a preţurilor este dictată în primul rând de cererea constantă, or Chişinăul este unicul oraş din Republica Moldova care are o infrastructură dezvoltată şi o populaţie numeroasă.
„Anume aici sunt concentrate cele mai multe insituţii de invaţământ cât şi locuri de munca cu salarii peste media pe ţară. Tocmai de aceea, fiecare cetajean din raioane alege ca prima opţiune de migrare internă – oraşul Chişinău”, explică Victor Cernomorcenco.
El susţine că creşterea preţurilor la apartamente în Chişinău poate fi atribuită şi unor factori precum concentrarea aici a capitalului uman şi financiar, schimbarea preferinţelor locative (oamenii vor să îşi îmbunătăşească condiţiile de trai şi vând apartamentele din blocuri vechi şi cumpară în blocuri noi), copiii se separă mai devreme de parinţi.
Alţi factori sunt ieftinirea creditelor ipotecare (creşte cererea pe piaţa imobiliară), creşterea preţurilor la materiale de construcjie, scumpirea manoperei), creşterea veniturilor populaţei, investiţiile în infrastructură etc.
Cât vor mai creşte preţurile
Analiza mai relevă că din 2018 şi până la mijlocul anului 2024, preţul apartamentelor în Chişinău a crescut de două ori şi ceva: de la 635 euro, la 1.370 euro pentru un metru pătrat, dar accesibilitatea a crescut şi dacă în 2018 erau nevoie de 10 ani de muncă, cu un salariu mediu lunar pe economie, pentru a putea cumpăra un apartament cu 60 metri pătraţi, în 2014 e nevoie de 9,6 ani.
Cât despre evoluţia preţurilor de mai departe, autorul nu face prognoze, dar susţine că valoarea spaţiului locativ ar putea înregistra o corecţie în viitorul apropiat ca urmare a dării în exploatare a unor noi blocuri.
De menționat că şi Banca Naţională a Moldovei (BNM) a constatat o creştere semnificativă a prețului locuințelor din Chișinău – cu circa 10% în primul trimestru 2024.