Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează populația despre riscurile pentru sănătate asociate inundațiilor din ultimele zile și recomandă respectarea unor măsuri de prevenție esențiale pentru a evita apariția bolilor cauzate de contaminarea apei sau a alimentelor.
Potrivit reprezentanților ANSP, ploile intense din ultima perioadă au afectat semnificativ teritoriul Republicii Moldova, determinând creșterea nivelului apei în râuri și pâraie, provocând inundarea mai multor zone rezidențiale, inclusiv locuințe și surse de apă.
Cele mai afectate sunt gospodăriile din zonele de centru și sud, în localitățile de câmpie și zonele aflate la o latitudine joasă, unde apa a pătruns în beciuri, fântâni și alte spații subterane, generând dificultăți majore și riscuri pentru populație. Potrivit informației preliminare, circa 100 de fântâni publice și individuale au fost inundate (Cantemir, Leova, Hâncești).
„Ploile abundente şi inundaţiile duc la înrăutăţirea calităţii apei din fântâni şi izvoare, la poluarea legumelor şi fructelor de pe terenurile agricole, provocând riscul declanșării și răspândirii bolilor diareice acute, hepatitei virale A și altor afecțiuni gastro-intestinale, ca rezultat al contaminării apei din apeducte şi fântâni în urma deteriorării sistemelor de canalizare, deversarea apelor reziduale menajere, inundarea latrinelor şi revărsarea conţinutului lor.
BDA sunt boli provocate de bacterii şi virusuri, care se transmit omului sănătos prin apă, produse alimentare şi diferite obiecte contaminate. Semnele de boală comune ale BDA sunt: slăbiciune generală, greţuri, vome, pierderea poftei de mâncare, dureri abdominale, diaree, temperatură înaltă, frisoane, dureri de cap, ameţeli, discomfort fizic, epuizare”, anunță reprezentanții ANSP.
În acest sens, pentru a reduce riscurile epidemiologice în urma ploilor torenţiale şi a inundaţiilor, Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu câteva recomandări.
Recomandări generale pentru populație:
consumați apă potabilă numai din surse sigure (apeduct), apă fiartă sau apă îmbuteliată;
spălaţi bine sub apă curgătoare fructele şi legumele înainte de a le consuma;
prelucraţi termic produsele alimentare;
evitaţi să consumaţi produse alimentare nesigure;
utilizați materie primă și apă potabilă sigură la prepararea bucatelor;
aveți grijă să vă spălați pe mâini înainte de a găti și de a consuma alimentele, să curățați ustensilele, suprafețele și să utilizați materie primă igienizată;
la apariția primelor semne de boală (precum diaree, vome/vărsături, febră sau dureri abdominale), consultați imediat medicul. Evitați autotratamentul.
Recomandări generale pentru Autoritățile Publice Locale:
aprovizionarea instituțiilor de educație, medicale, rezidențiale cu produse alimentare și apă potabilă sigură;
curăţarea şi dezinfecţia făntânilor şi a izvoarelor inundate, utilizarea apei numai după rezultatele controlului conținutului de clor rezidual;
salubrizarea localităţilor, în special evacuarea nămolului de pe străzi şi din curţile instituţiilor preşcolare şi şcolare, cu interzicerea accesului copiilor pe teritoriile lor timp de circa 17-20 zile.
spălarea şi dezinfectarea rețelelor de apeducte afectate;
evacuarea apei şi nămolului din fântânele comunale de mină cu dezinfectarea ulterioară a lor. Depozitarea nămolului evacuat în locuri special amenajate;
informarea promptă a populaţiei privind situaţia meteo curentă şi cea prognozată și măsurile de prevenire a riscurilor pentru sănătate, etc.
Se estimează că precipitațiile vor începe să scadă din 17 septembrie 2024, dar riscurile de inundații vor persista până când nivelul apei va reveni la normal.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează situația epidemiologică continuu și va oferi în continuare informații și recomandări pentru siguranța populației.