Un profesor și un muncitor al unui gimnaziu din Hâncești au murit în timp ce deblocau o canalizare

Incidentul a trecut neobservat la nivel național și a fost ignorat de cele mai importante instituții de stat.

Primarul localității, în care s-a întâmplat tragedia a afirmat că, cei doi angajați ai instituției de învățământ ar fi încercat să deblocheze sistemul de canalizare, care avea defecțiuni regulat, dar s-au prăbușit în bazinul de colectare a deșeurilor lichide, informează zdg.md.

Liliana Pușcașu, ofițerul de presă a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), a confirmat că incidentul s-a produs joi, 7 noiembrie, când doi bărbați în vârstă de circa 55 și 52 de ani au fost găsiți fără suflare în sistemul de canalizare al Gimnaziului Mirești.

„Inspectoratul de Poliție Hâncești informează că, la data de 7 noiembrie 2024, în jurul orei 14:55, a fost recepționat un apel prin Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, conform căruia două persoane au căzut într-o groapă de acumulare a deșeurilor, situată în satul Mirești, raionul Hâncești și nu prezentau semne vitale.

Conform primelor cercetări, un bărbat, angajat al instituției ca lucrător la salubritate, a coborât în groapa de acumulare a deșeurilor pentru a efectua lucrări de desfundare. În momentul în care a solicitat ajutor pentru a ieși, un coleg de-al său, profesor de Educație Fizică și Sport, s-a apropiat, dar și-a pierdut echilibrul și a căzut în aceeași groapă cu o adâncime de aproximativ șapte metri, umplută cu apă, a relatat Inspectoratul de Poliție.

Un echipaj al IGSU și al ambulanței a ajuns rapid la fața locului și a reușit să scoată cele două persoane, însă, din păcate, acestea au fost declarate decedate. În prezent, Poliția din Hâncești continuă investigațiile pentru a stabili toate circumstanțele incidentului, iar cadavrele au fost transportate la expertiza medico-legală pentru a se stabili cauza exactă a decesului.

Valentina Tonu, șefa Direcției Învățământ Hâncești, a afirmat că „situațiile în care angajații unei instituții sunt angajați în lucrări de acest gen sunt mai dese, spre regret”.

„Instituțiile sunt într-un mare deficit de buget, nu au persoane care nemijlocit ar trebui să presteze asemenea servicii și ca rezultat, când se produc disfuncțiile respective, fiecare caută să le soluționeze cu mijloacele și posibilitățile pe care le dețin. Mirești este un sat mai mic, cu 120 de copii”, a remarcat Valentina Tonu.

Întrebată, dacă consideră sistemul de canalizare un potențial pericol pentru elevi, Tonu a declarat că „doar specialiștii pot să se pronunțe”.

„Noi nu am putut să vedem vreodată dacă ea este funcțională. Sunt serviciile abilitate, care merg și autorizează funcționarea cantinei școlare la început de an școlar. Ea era funcțională. Da, se înfunda, dar repede se desfunda. Ei singuri acolo cu diferite soluții o desfundau. Știau și femeile de la cantină cum să se adreseze cu canalizarea. Chiar dacă se înfunda, ei repede o aduceau la normalitate”, a mai relatat Tonu.

point.md

Site-ul megatv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.
Alte recomandări

Alte recomandări