Datoria de stat în R. Moldova a înregistrat cea mai mare creștere din istorie în 2024

Datoria de stat externă și internă în Republica Moldova s-a majorat puternic anul trecut, cu aproximativ 17,4 miliarde de lei, arată datele publicate de Ministerul Finanțelor.

Datoria de stat în R. Moldova a înregistrat cea mai mare creștere din istorie în 2024.
Cea mai mare creștere a fost înregistrată în ultima lună a anului – aproximativ 9,8 miliarde lei, ceea ce depășește întregul an 2023.

Astfel, la 31 decembrie 2024, soldul datoriei publice a ajuns la aproximativ 121,4 miliarde de lei, cu aproximativ 17,4 miliarde de lei mai mult decât nivelul de la sfârșitul anului 2023. Ponderea datoriei publice în PIB a ajuns la 37,9%, ceea ce reprezintă, de asemenea, un indicator record.

Aceasta este cea mai mare creștere a datoriei publice din istoria Republicii Moldova, locul întâi fiind deținut până la acest moment de anul 2016, când a fost înregistrată o creștere de aproape 17,3 miliarde de lei.

Dacă anul trecut creșterea a fost cauzată de război și criza energetică, în 2016 aceasta a fost rezultatul faptului că Parlamentul, unde dominau democrații, a votat Legea nr. 235/2016, conform căreia suma de 13,34 miliarde de lei, nerecuperată pentru rambursarea creditelor de urgență acordate în noiembrie 2014 și martie 2015 de Banca Națională a Moldovei pentru a acoperi deficitul de aproximativ un miliard de dolari format la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, a devenit datorie publică.

Datoria externă a depășit patru miliarde de dolari

În ultimul an, datoria externă a crescut cel mai mult – aproximativ 13,1 miliarde de lei, ajungând aproape la 77,5 de miliarde lei.

Convertit în dolari, datoria externă a depășit pragul de patru miliarde de dolari și a ajuns la 4,19 miliarde de dolari.

În același timp, datoria publică internă a înregistrat și ea o creștere semnificativă – aproape 4,3 miliarde de lei, iar la 31 decembrie 2024 a depășit 43,96 miliarde de lei.

Datele Ministerului Finanțelor arată, de asemenea, o scădere a cheltuielilor pentru serviciul datoriei publice (dobânzi și comisioane), care s-au redus la 4,32 miliarde de lei, în timp ce în 2023 cheltuielile respective erau cu un miliard de lei mai mari – aproximativ 5,3 miliarde de lei.

Cea mai mare presiune o exercită datoria publică internă, cheltuielile pentru serviciul acesteia continuând să fie cele mai mari – 2,5 miliarde de lei, însă cheltuielile pentru serviciul datoriei externe cresc și au ajuns în 2024 la 1,83 miliard de lei.

Datele platformei tradingeconomics arată, de asemenea, că, în ceea ce privește ponderea datoriei publice în PIB, Moldova ocupă locul 32 din 44 de țări europene, aproape la același nivel cu Lituania (stat membru al UE) și Elveția (una dintre cele mai bogate țări din lume).

Țara europeană cu cea mai mare pondere a datoriei publice în PIB este Grecia – aproximativ 162%, urmată de Italia – 134,6% și Franța – 110,6%.

La polul opus, cu cel mai mic raport datorie/PIB, se află Liechtenstein, Monaco, Rusia, Bosnia și Herțegovina și Estonia.

mold-street.com

Site-ul megatv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.
Alte recomandări

Alte recomandări